Home > add tovább > Adventi kert

Adventi kert

Adventi kert

A hűvös teremben sötét van, csak egy gyertya lángja ég. Fenyőillat tölti be a teret és csodaszép dallam melengeti a szívünket. A padlón egymásba tekeredő spirálok, közepén egy nagy, fehér gyertya ég. Ez jelképezi az “isteni fényt”, mely mindenki számára elérhető. Gyertek és gyújtsátok meg gyertyátokat, hogy mással is megosztva saját fényetek, együtt növeljük Krisztus világosságát!

Az adventi kert vagy spiráljárás ünnep

Advent a karácsonyra való lelki felkészülés, a Krisztusra várakozás ünnepe. Ebben a várakozásban esélyt adhatunk magunknak a Vele való találkozásra. Ehhez megállásra, elcsendesedésre van szükség. Ennek a befelé vezető útnak két szimbolikus megjelenítésével találkozunk a Waldorf iskolákban. Az egyik az adventi koszorú és a reggeli közös éneklések, a másik az adventi spirál (más néven: adventi kert) ünnep (ne tévesszen meg a neve, nem kültéri esemény)

Az adventi kert ünnepe a szünet előtt (gyermekeknek külön, az osztálytanítójukkal) egy csodálatos mélységű ráhangolódás az ünnepre.

A padlón fenyőágakból formált óriási spirál fogadja a gyerekeket, a spirálon aranyszínű kartonból készült csillagok vannak elhelyezve. A terem be van sötétítve. A fenyőág-spirál közepén egy nagyobb gyertya ég egy kék terítőn. Mellette egy szál liliom vagy rózsa. Amikor a gyerekek belépnek csak ez az egyetlen gyertya világít. Mindenki egy almába dugott gyertyát kap és egyenként végigjárja az utat a spirál közepéig, az ott égő gyertyán meggyújtja a saját gyertyáját. Ez az égő kis gyertyát visszafelé jövet elhelyezi a spirálon a csillagok valamelyikére.

Ez a kétirányú mozgás (befelé,kifelé) kétféle lelkierőt mozgósít: a befelé tartó úton egyedül kell megtalálni utunkat a fényhez, míg kifelé ezt a fényt a többiek fényéhez tesszük, hogy része legyen a közös fénynek. Így jelenik meg individuális és szociális vonás egy szimbólumban, ami az egész emberiség fejlődésképe is. Először individuális lényekké válunk, hogy aztán saját belső akaratból, egyéni képességeinket a közösségnek bocsássuk rendelkezésére.

A felnőtteknek külön adventi kert ünnepük van, ahol az alsóbb osztályos szülők, valamint 5.osztálytól felfelé a gyerekek is részt vesznek. Kétkarú spirálon haladunk a belső fény felé, majd kifelé. Ahogy egyre többen “lejárjuk” a spirált, egyre nagyobb a fény a teremben. A spiráljárás alatt csendben vagyunk, egy kis kórus énekel a háttérben.

A spiráljárás végén (amikor már mindenki részt vett), a kórus indításával az euritmia teremből megindulnak a résztvevők sorban egymás után a 2. emeleti aulába, ahol szintén spirálba érkezve egy közös énekléssel zárul a csoport számára az ünnep.

Szervezése

A spiráljárás az alsó tagozatos gyerekeknek egy decemberi délelőttön zajlik, a felső tagozatosoknak és a szülőknek aznap délután, este.

Helyszín

Euritmia terem
Felmerült 2018-ban, hogy túl kicsi a hely, kevés a levegő, nem férnek be a szülők, nem tudják, mikor jön az ő gyerekük, akivel párban mennek majd. 2019-ben ezzel szemben sokkal jobb volt a helyzet: megfelelő volt a levegő mennyisége, a résztvevők is jobban megoszlottak az egyes időpontok között és a csoportok között a terem átszellőztetésre került. Erre érdemes a jövőben is figyelni!

Spirál

A spirált fenyőágakből és tujaágakból rakjuk ki. Érdemes felhasználni a bazáron használt ágakat, ha van. Erről időben kell egyeztetni a szervező osztállyal. A spirálon felhasznált ágakból az óvodákba (Katica és Varázskert) lehet adni, így többször is fel lehet őket használni.
A kettős spirál kialakítása – erről nem érkezett információ.

Almák

Az almákat 2018-ban az Elvira Major hűtőházában vettük (7-es út mellett a 25-ös és 27-es km között van). Többféle almát árulnak, 2018-ban 130 ft és 160ft/kg közötti áron voltak. Vinni kell szatyrot vagy ládát. Egy szatyorba kb. 60 db alma fér, ami 9 kg.

Gyertya

A gyertyát az OBIban vettük, 20 db-os kiszerelésben ( 10 cm magas, 1 cm átmérőjű, kb 1 órát ég). Az obiban van on-line foglalási lehetőség, ami azért is jó, mert összekészítik, nem kell bolyongani, és így biztos hogy van 15 csomag. Ilyenkor nem a rendes pénztárnál fizetsz, hanem külön. Ez is gyorsan ment.

Gyertyás almák elkészítése

A legjobb, ha csumázóval szedjük ki a gyertya belsejét. NEM SZABAD az alma mellé fenyőágat tenni, mert könnyen meggyullad, füstölög. Büdös és veszélyes.
A gyertyás almákat az orvosi szobában tároltuk. Ezt egyeztetni kell Nérivel, hogy jön-e a doktor néni addig még.

Szülők részvétele

Az adventi kert előtt fel kell mérni, hogy hány szülő jön a gyerekeken felül. A gyerekek szülei, és az alsóbb osztályokból a szülők.
Erről időben, legalább másfél héttel a kert előtt ki kell küldeni egy táblázatot, amiben előre jelzik a szülők a részvételt. A tavalyi táblázatból nem volt egyértelmű, hogy hányan lesznek. Érdemes a táblázatot újragondolni. Legyen egyértelmű hogy hány gyerek, hány gyerekhez tartozó szülő és hány tanár fog részt venni az esten. Így könnyebb az időt is tervezni.
Ami még felmerült megoldandó helyzetként: A szülőpárok közül valaki ment a gyerekével, és utána a párjával is. Ez nagyon szép, viszont így az időt nagyon megnöveli. Erről is gondolkodni kell.

A vendégek irányítása

Fontos, hogy a spiráljárás 3 időpontban zajlik, és a későbbi csoport addig nem mehet fel az emeletre, amíg az előző csoport nem végzett. Ehhez szükség van két szülőre a földszinten, aki megállítja és elindítja a szülőket a földszintről. Erre 6 órakor, 7 órakor és 8 órakor is szükség van.

Ének az adventi kerten

2019-ben Kuszkó Heni szervezi az adventi kert kórusát, amit 3 héttel az esemény előtt már jó elkezdeni. A kórusban szülők és tanárok is énekelhetnek.

 

 

Please enter Google Username or ID to start!
Example: clip360net or 116819034451508671546
Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow