Iskolánk működése

A Csillagösvény Waldorf Általános Iskola 1991-ben – a magyarországi Waldorf iskolák közül az elsők között – tanári kezdeményezésre, Budaörsön alakult meg. Működését egy hagyományos iskolával közös épületben kezdte, melyet – növekedésének köszönhetően – több különböző bérelt épület követett, kalandos úton jutott el mai helyére. Az iskola 2004. júniusáig Budaörs város támogatásával Budaörsön működött. Ekkortól azonban a önkormányzat nem tudott a segítségünkre lenni abban, hogy egy megfelelő méretű és adottságú épületet biztosítson, ám továbbra is nagyon együttműködő volt, az új helyszín kialakításához anyagi segítséget is nyújtott. 2004. augusztusa óta az intézmény Budaörs szomszédságában, a XI. kerületben, a volt Vasvári Pál laktanya egyik oktatási épületében működik. A 2016/17-es tanévben tartottuk iskolánk 25 éves jubileumi ünnepségét, melyre egy összefoglaló negyedszázados évkönyvet is kiadtunk.

A Waldorf Iskolák kerettantervét 2012-ben az Iskolák Gyűlése egy igazi közösségi együttműködés keretén belül újította meg, az új változatot 2013. május 2-án hagyta jóvá az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 21140-2/2013/KOIR számú határozatában.

A Csillagösvény Waldorf Iskola működése erre épül. Szervezeti felépítése az önigazgatás ideáját igyekszik megvalósítani, pedagógiájának alapja az antropozófiai emberkép, munkarendjét az epochális oktatás jellemzi.

Az iskolát a Tanári Kollégium felelős testületként vezeti, dönt az iskolát érintő minden kérdésben és ellátja az igazgatói felelősség körébe tartozó feladatokat.

 

A Waldorf-iskolákban a szülők különböző szinteken vesznek részt az intézmény életében. A szellemi élet részesei a 4-6 hetente megtartott szülői estek és egyéb események pedagógiai beszélgetései során, az ünnepeken való részvétel alkalmaival; teremtői, amikor hangversenyt, színházat, kiállítást, konferenciát stb. szerveznek az intézmény felnőtt közössége számára, illetve amikor segítőként részt vesznek az iskolai rendezvények szervezésében.  A gyermekek beíratásakor, az iskola rendjének formálásakor a jogi élet résztvevői. Gazdasági szerepben vannak azáltal, hogy támogatják a Waldorf-iskola fenntartásának finanszírozását: A társadalmi munkán kívül az alapítványi hozzájárulások és egyéb felajánlások formájában a szülők is jelentős részt vállalnak az iskola anyagi terheiből. Minden egyes szülő hordozója mindhárom funkciónak (szellemi, jogi, gazdasági). A szülők szabad vállalással és felelősen, az iskolával megállapodást kötve kapcsolódnak be az iskola életébe.

Az iskola életében tehát tevékeny részt vállalnak a szülők is, a Szülői Kör szervezésében.

Iskolánk legfelsőbb döntéshozó szerve az Intézményi Konferencia, melyben a Tanári Kollégium, a Szülői Kör és a fenntartó Kuratórium képviselteti magát.

Iskolánk egyik legfontosabb közös alapja az évkör ünnepeinek szervezése, megrendezése. Egész iskolai életünk ritmusa erre épül, fűződik fel. Ezekben nagy szerepe van minden tanárnak, osztálytanítóknak és szaktanároknak egyaránt, valamint a szülőknek.

Iskolánk fenntartója a közhasznú Rubicon Waldorfpedagógiai Alapítvány. Az alapítvány alapvető feladata az általános iskola működéséhez az anyagi fedezet megteremtése, valamint a színvonalas oktatás érdekében az oktatás feltételeinek magas szintű biztosítása.

A tudatos élet, tudatos nevelés jegyében, úgy tűnik, egyre többen érdeklődnek olyan pedagógiák iránt, melyek ezt a szülői attitűdöt alátámasztják, ezzel összhangban működnek – így a Waldorf pedagógia iránt is. Ennek köszönhetően is, és a tanári kollégium, a kuratórium, valamint a szülői kör közös munkájának, sok-sok erőfeszítésének eredményeképpen iskolánk tanulólétszáma az utóbbi évtizedben megduplázódott, jelenlegi épületünkben óriási felújítások történtek, új tantermeket alakítottunk ki, sportpályánk lett 2015. nyarán pályázati támogatással. A 2015/16-os tanévben indítottunk először két, párhuzamos első osztályt, kísérleti jelleggel. Jelenleg 240 tanulónk van és 27 pedagógusunk.

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.