Home > csillagszó > Az iskola-képviselet november eleji levele

Az iskola-képviselet november eleji levele

Kedves Közösségünk!

A rövidülő nappalokkal egyre növekvő sötétségben apró mécsesenként világítanak ünnepi alkalmaink. A novemberbe a Márton-nap és az Adventi Bazár hoz fényt, a decembert ünnepfüzér ragyogja be. Az eddig megszokotthoz képest – mérlegelve az elmúlt évek tapasztalatát és más iskolák gyakorlatát is – előbbre hoztuk az első Kóstolót, amely általános képet fest a Waldorf-pedagógiáról az érdeklődő családoknak. A második alkalomra a tantárgybemutatókkal a tervek szerint januárban kerül majd sor. Idén az ünnepek időzítésében is lesz kisebb változás. Alább találjátok a következő két hónap nevezetes időpontjait, Háriné Zalán Emese 7.-es osztálytanító bevezető soraival.

*

Adni szeretünk, mert adni jó. Amikor valakinek szüksége van valamire, és mi megadjuk, mert meg tudjuk adni, az kicsit olyan, mintha rendbe tettünk volna valamit az univerzum egy parányi szegletében. De nem volt ez mindig így. Voltak korok – amiket maga mögött hagyott már az emberiség –, amikor megválni valaminktől más szüksége érdekében nem volt szokás. Szent Márton ünnepe – Tours-i Márton élete – egy emlékeztető a rohanó hétköznapjainkban, az egyre növekvő, tél felé haladó sötétségben. Szükségben kapni öröm, és megadni azt, amire szükség van, szintén öröm. Öröm a földön és az égben is. Az önzetlen tettektől ezért valahogy tényleg a helyére kerül minden. Ez az ünnep is, már ahogy az ünnepek hozni szokták, a jó érzéseken túl egy szellemi igazságra irányítja figyelmünket: mit hozunk magunkkal, és mit viszünk magunkkal? Nézzünk hát körül házunk táján, szűkebb és tágabb környezetünkben: kinek mire van szüksége? Van, amit ebből mi magunk meg tudunk adni, abból, amink van? Esetleg megosztani? Köpenyt, süteményt, időt? Jót tenni kicsiben is lehet, mégis sokat jelent. Erre emlékezünk Márton-nap környékén.

     NOVEMBERBEN:   

     11.12. péntek: Márton-nap       

     11.24. szerda: Kóstoló I. 

     11.27. szombat:  Adventi Bazár  

Az Adventi kert ünnepe eredetileg azért jött létre, hogy útmutató legyen. Felvillantsa azt az utat, melyet bejárunk az évnek ebben a szakaszában. A kacskaringós út jelképe a befelé fordulásnak és kifelé pedig a kinyílásnak; az önmagunkra irányuló figyelemnek és aztán a közösségbe érkezésnek. Elindulunk egyedül, sötétben, találkozunk a középpontban születő fénnyel, és kifelé már reménnyel telve, megtisztulva és fénnyel telve érkezünk azok közé, akik várnak ránk. Advent négy hete, a fény születésére való várakozás belül tevékenyen zajlik: a megtisztulás útját járjuk a négy erényre összpontosítva. Ezt az ünnepet valójában bármikor tarthatjuk, mindenképpen ugyanazzal a jelentéssel bírnak szimbólumai, és minden időben vigaszt nyújt. Idén úgy döntöttünk, több szempontból is, hogy az út elejére tesszük. Azért is, mert eredetileg ott a helye, hogy jelzőkőként szolgáljon az adventi út elején, a fény forrásához vezetve bennünket. Megmutatja, hogy erőnket nem hiába gyűjtjük össze a hidegben, sötétben, egyedül, mert íme az út, mely ránk vár. Így teljes az üzenete. És azért is, mert így kiegyenlítettebbek lesz az ünnepi időszak: minden hetére jut az ünneplés fényéből, nem csak az utolsó hétre koncentrálódik minden ünnepi üzenet (ezzel kissé össze is keveredve). Első héten lesz tehát az Adventi kert, melyben egyedül indulunk el az úton. Második héten Szent Miklós látogat el a kisebbekhez, majd a 3. osztály szülői megelevenítik számunkra a Paradicsomjáték történéseit. A következő héten Luca napjáról emlékezünk meg a gyerekekkel. Karácsony hetének elején pedig – aznap már nincs tanítás – vár a Pásztorjáték közös iskolai öröme, hogy végül otthon, családi körben az emberiség közös, nagy örömében osztozhassunk.

    DECEMBERBEN:  

    12.03. péntek: Adventi kert        

    12.06. hétfő: Szent Miklós      

    12.10. péntek: Paradicsomjáték        

    12.13. hétfő: Lucázás 

    12.20. hétfő: Pásztorjáték 

    12.20. hétfő – 12.31. péntek: TÉLI SZÜNET

 

 Szép közös pillanatokat kívánunk magunknak!

Az Iskola-képviselet

Please enter Google Username or ID to start!
Example: clip360net or 116819034451508671546
Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow