Home > csillagszó > Szülői vállalások: új rendszer – új egységben

Szülői vállalások: új rendszer – új egységben

Kedves Közösségem !

Különleges feladatra kaptam felkérést Irk Attila részéről: írjunk levelet nektek, egymásnak, találjunk közös hangot – az éppen születő Csillag-Szó felületén – egymással, veletek.

Attila leírta gondolatait a következő tanév vállalásaihoz. Az ő szerepe most a legnehezebb, mivel a vállalások érvényesítését éppen a „korona-helyzetben” kell megtennetek.               

Nincsenek napi találkozók, szülői estek, beszélgetések a parkolóban és az udvaron. Van viszont egy világjárvány, amely eddig ismeretlen hatással van és lesz az egészségre, az alapvető emberi jogokra, a globális gazdaságra és az egyének anyagi helyzetére. ilyen körülmények között kell most megtegyétek vállalásaitokat. Mi a helyes út, mit kell tenni? Mit vállalhattok most a szűkebb és tágabb közösségetekért? Mi segít ebben a helyzetben, amikor egyet tehetek: hogy „reményemet és bátorságomat nem adom fel”? Mi, akik itt egy Sorsközösséget alkotunk, abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy megerősítésért fordulhatunk az antropozófia felé. Amelyik úgy gondolkodik a közösségről, mint egy „életegységről”, bármekkora is az. Mi mindnyájan, egyenként és közösen hozzuk létre a közösség (az iskolaközösség) testét. Ez egy élő rendszerré válik. Sorsközösséggé és morális közösséggé lesz. Minden ember hatást gyakorol a másikra. Minden család a nagy egész közösségre. Ez létrehozza a gazdasági és élettani összefüggéseket is. Hatást gyakorolunk egymásra élethelyzeteinkkel, erkölcsi és morális magatartásunkkal, egészségünkkel, érzéseinkkel és gondolatainkkal.Vagyis a közösség (sorsközösség) sikeréhez, jólétéhez szükséges az egyedi és a közösségi élet morális ereje és egészsége.

Barbi nagyon szépen megfogalmazta: „Írjatok, hívjatok, ha segítségre van szükségetek bármilyen területen, vagy ha hozzá tudnátok járulni a közösségünk támogatásához.” 

Én személyesen bízom a közösség összetartó erejében, Bennetek, mindnyájunkban, még akkor is, ha a madáchi Falanszter szín érzése vesz most körül.

Héjja Zsuzsa


Kedves Szülőtársak!

Sallai-Székely Barbara vagyok, a Szülői Kör új vezetője. Négy gyermekünk közül a két nagyobb jár iskolánk első és második osztályába. Viszonylag friss tagjai vagyunk ennek a közösségnek, de nagy tettvággyal veszünk részt a feladatokban, emiatt vállaltam el ezt a fontos és szép feladatot is. A Szülői Kör segít közösségünknek, hogy vágyaink és céljaink tettekké formálódjanak. Ennek érdekében feladatunk, hogy a Tanári Karral és a Kuratóriummal szorosan együttműködjünk, s az eseményeket pedagógiai, pénzügyi és közösségi oldalról is megvizsgáljuk. Összefogásunk célja, hogy a székünk ne billegjen, és szilárdan tartsa intézményeinket. Ehhez szükségünk van rátok is. Ne csak a gyerekeink hallgatói jogviszonyát érvényesítsük, hanem legyünk tisztában közösségünk iránti kötelességünkkel, felelősségünkkel is.

Nemrég bementem az iskolánkba egy találkozóra a nyári munkálatokkal kapcsolatban. Először elszomorítottak az üres terek, de aztán egyszer csak megláttam a gyerekeinket szaladgálni a folyosón, horgolni-kötni főoktatás előtt, hallottam, ahogy a furulya és a citerahangok kiszűrődnek a termekből, ahogy a gyerekeink gesztenye-lottóznak, nindzsáznak az udvaron,  csuromsárosan visszajönnek az erdőjárásról az előző nap kimosott kinti nadrágjukban, mert a löszfalnál nagyon jól csúszott a lejtő, és agyagot is lehetett végre bányászni. Ezernyi emlék és érzés rohant meg. Ti is megjelentetek a lelki szemeim előtt, akiket sokszor nem is tudlak osztályhoz kötni, de összemosolygunk, mert Adventi Bazárban együtt pakoltunk, mosogattunk, ittunk a forralt mustból, nyáron együtt festettük, takarítottuk a termeket, folyosókat, készültünk az ünnepeinkre. Recepteket, tapasztalatot és a gyerekeink ruháját is megosztottuk egymással. Találkoztunk, beszélgettünk, együtt éltünk át perceket, órákat, jól éreztük magunkat, miközben tettük, amire a közösségünknek szüksége van. 

Nehéz helyzetben vagyunk most mindannyian, és még nem látjuk a végét. Sok nagy és szép feladat vár minket a közeli és a távoli jövőben is. Plusz erőre van szükségünk, hogy ne csak túléljük, hanem jól éljük meg a következő pár évet, s egy biztos, stabil otthont teremtsünk a közösségünk számára. Kénytelenek vagyunk most fizikailag egymástól távol maradni, de a lelkünk összeérhet. Bátorítalak benneteket, hogy tartsátok egymással és velünk is a kapcsolatot, osszátok meg a tapasztalatokat és a nehézségeket most is. Ha az éppen zajló kötelezettségvállalási folyamattal kapcsolatban még kérdésetek, mondanivalótok van, hallassátok felénk a hangotokat. Keressétek a Szülői Kört az osztályképviselőiteken vagy a szuloikor@waldorf-csillagosveny.hu e-mail címen keresztül. Írjatok, hívjatok, ha segítségre van szükségetek bármilyen területen, vagy hozzá tudnátok járulni a közösségünk támogatásához. Használjátok a közösség erejét, együtt erősebbek vagyunk!

„Aki az anyaghoz köti magát, lelkeket tipor szét.
Aki a szellemben megtalálja önmagát, embereket egyesít.
Aki az egész emberiségben megpillantja önmagát, világokat épít.”

Rudolf Steiner 

 


Kedves Iskolát Fenntartó Szülők!

Barbival ellentétben én már régóta vagyok a közösség tagja, viszont az Iskolánk fenntartásával megbízott alapítvány kuratóriumának vezetését egy nem túl szerencsés időszakban vettem át, a járvány miatt kialakult nehéz helyzetben.

Nehéz időszakba léptünk mindannyian. Az iskola pénzügyi működése biztos lábakon áll. A családok jelentős része pontosan fizeti a hozzájárulást, ami nélkülözhetetlen működésünkhöz. A fenntartó a megnövekedett pedagógiai és helyigények miatt a tavalyi évben hozzájárulás-emelésről és a kedvezményrendszer újragondolásáról döntött. Az új kedvezményrendszer a korábbiaktól eltérő szemléletrendszer alapján készült. Ehhez igazítottuk költségvetésünket. Most egy nehéz időszak kezdetén, a lehető legrosszabbkor kell bevezessük. Az elmúlt hetekben több verziót is végiggondoltunk, hogy ne legyen szükség emelésre. Sajnos a legegyszerűbb megoldást – a bérleti díjunk átmeneti, vagy rövid ideig tartó csökkentését – a bérbeadó többszöri kérésünk ellenére elutasította. A karantén alatt a fűtés szüneteltetése már nem okoz jelentős megtakarítást. Pedagógusaink, akik a karantén alatt is folyamatosan dolgoznak, bérük egy részének felajánlásával szintén támogatják az iskola működését ebben a nehéz helyzetben.

Az új rendszert szeptember óta különböző formában kommunikáltuk felétek. Nagyon sokan megértették és a tavalyi vállalásaik felett jeleztek most vissza. Vannak, akik nem tudnak vele azonosulni, és olyanok is, akik érezhetően nem pontosan értették meg.

A 2020-21. tanévtől kezdve a szülői hozzájárulás kedvezmények egyetlen elbírálási szempontja van, az anyagi rászorultság. Ennek alátámasztása céljából készítettük a 4. sz mellékletet, melyet néhányan indiszkrétnek, személytelennek éreznek.

Tehát mostantól a kedvezmények igénylésénél nem vesszük figyelembe a családjaink gyermekeinek számát, vagy hogy az iskolában tanít-e valamelyik szülő, vagy régóta kedvezményt kap a család valamiért, illetve a társadalmi munka keretében végzett munkánk sem jogosít automatikus kedvezményre. A fizetési kedvezményeket kizárólag azoknak a családoknak tartjuk fent, akik időlegesen vagy hosszabb távon nem tudják fizetni az elvárt díjat bármilyen okból kifolyólag. Nekik viszont mindenképp segíteni fogunk. Ami a kialakuló gazdasági válság miatt egyre nagyobb kihívás lesz. Sajnos jó eséllyel többünk kerülhet átmenetileg, vagy hosszabb távon fizetés nélküli helyzetbe. Ezért kérünk titeket, hogy akiknek a mai napi élethelyzetük szerint nem okoz gondot a hozzájárulás kifizetése, ne kérjenek kedvezményt. Akik viszont nem tudják kifizetni már ma sem a díjat, töltsék ki az adatlapot és igényeljenek kedvezményt. Akinek nehézséget okoz az adatlap kitöltése, vagy kérdése van, küldje el e-mailben telefonszámát, és visszahívjuk. Ha a jövő bizonytalansága miatt nem tudjátok, mennyit vállaljatok, az a kérésünk, hogy a mai anyagi helyzetetek alapján írjátok be az összeget, és ha év közben anyagi problémáitok adódnának, kérjetek soron kívül kedvezményt. Szeretnénk megköszönni a sajnos nagyon kevés felülvállaló családnak a nyilatkozatát!

Valami pozitívval zárnám a gondolataimat.

Nem tudom, mikor nyit újra az iskola, de a gyerekeink már biztosan egy a gimis és nyolcadikos diákjaink, valamint sok szülőtárs segítségével felújított és teljesen felszerelt tornacsarnokban folytathatják a tornaórákat.

Irk Attila

Please enter Google Username or ID to start!
Example: clip360net or 116819034451508671546
Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow